Forum

Orice curs iniţial conţine un element forum - Forum ştiri. Cu ajutorul acestui element este posibil de a publica ştirile referitoare la curs pentru studenţi. Avantajul forumului este posibilitatea de a discuta în regim asincron (nu este necesară prezenţa concomitentă a profesorului şi studenţilor).

Elementrul forum este descris de următorii parametri:

 1. Forum name (Denumirea forumului).
 2. Forum type (Tipul forumului). Sistema Moodle oferă 5 tipuri de forum pentru utilizare. 
  1. "A single simple discussion" ("O singură discuţie simplă") permite crearea forumului cu o singură temă la care pot participa toţi studenţii şi profesorii. Este o variantă utilă pentru discuţii de durată scurtă asupra cărora trebuie focusată atenţia studenţilor.
  2. "Each person posts one discussion" ("Fiecare student poate crea o singură temă") limitează numărul temelor create cu numărul studenţilor înscrişi la curs.
  3. "Q and A forum" ("Forum întrebări-răspunsuri") crează un forum unde fiecare temă reprezintă o întrebare.
  4. "Standard forum displayed in a blog-like format" ("Forum standard afişat sub formă de blog") afişează informaţia din forum sub formă de blog: mesaj şi comentarii la el.
  5. "Standard forum for general use" ("Forum standard de uz general") este tipul cel mai frecvent aplicat fiind foarte flexibil. Pentru ultimele 3 tipuri de forumuri orice student poate crea teme noi la dorinţă.
 3. Forum introduction (Textul introductiv). Acest parametru conţine textul afişat tuturor participanţilor la accesarea forumului.
 4. Subscription mode (Modul de abonare). Cu ajutorul acestei opţiuni se specifică cum va avea loc abonarea la forum. Abonarea la forum presupunerea trimiterea de către sistemă cîte o scrisoare electronică în cazul apariţiei unui mesaj nou pe forum.
 5. Read tracking for this forum? (Păstrarea informaţiei despre mesajele citite). În acest parametru se fixează dacă sistema va duce evidenţă mesajelor citite de utilizator şi va evedenţia mesajele noi pe forum.
 6. Maximum attachment size (Volumul maximal al fişierului ataşat). Se specifică volumul maxim posibil pentru fişier care poate fi ataşat la mesajele forumului.
 7. Maximum number of attachments (Numărul maximal de fişiere ataşate). În cazul ataşării a mai multor fişiere volumul fiecărui fişier aparte nu trebuie să depăşească valoarea stabilită în parametrul "Maximum attachment size", însă volumul sumar poate depăşi această valoare.
 8. Post threshold for blocking (Pragul de blocare). Cu ajutorul blocului dat de parametri se poate de blocat, adică de a interzice publicarea mesajelor pe forum, studenţii în dependenţă de numărul de mesaje publicate. Aceşti parametri pot bloca studenţii activi dacă sunt foarte mici, dar totodată ei permit de a evita publicarea mesajelor scurte şi neinformative. 
  1. Time period for blocking (Perioada de blocare). În această opţiune se alege perioada de blocare de la 1 zi pînă la 1 săptămînă.
  2. Post threshold for blocking (Numărul de mesaje pentru blocare). Numărul de mesaje indicat pentru blocare se calculează pentru intervalul egal cu perioada de blocare.
  3. Post threshold for warning (Numărul de mesaje pentru avertizare). Această opţiune conţine numărul de mesaje după care studentul va fi avertizat de blocare.
 9. Grade (Notarea)
 10. Ratings (Apreciere)
 11. Common module settings (Parametrii elementului)
 12. Restrict access (Restricţii de accesare)

Ultimele patru blocuri sunt similare cu blocurile respective de la elementul "Glosar".

Ultima modificare: duminică, 26 februarie 2012, 11:56