Testul este cel mai popular element de evaluare a cunoştinţelor din sistema Moodle. Testul este compus dintr-un set de itemi din banca de itemi. La finele testului studenţii sunt apreciaţi cu o notă, care este determinată de răspunsurile lor la itemii prezentaţi.
Prima etapă la crearea testului constă în definirea următorilor parametri:
Name (Denumirea)
Grading method (Metoda de notare). Metoda de notare se aplică în cazul mai multor încercări a studentului şi indică modul de calcul al notei finale pe baza notelor de la fiecare încercare:
Highest grade of all attempts (Nota maximă de la toate încercările).
Average grade of all attempts (Media de la toate încercările).
First attempt (Nota de la prima încercare). Celelalte rezultate vor fi neglijate.
Last attempt (Nota de la ultima încercare). Toate încercările anterioare nu vor influenţa rezultatul final.
Layout (Oformare)
Question order (Ordinea întrebărilor). Această opţiune indică modul de ordonare a itemilor în interiorul testului. Sunt posibile următoarele variante:
As show on the edit screen (La fel cum este prezentat pe pagina de editare).
Shuffled randomly (Aleator).
New page (Divizarea pe pagini). Acest parametru indică modul de divizare a itemilor pe pagini. Se poate de afişat toţi itemii pe o pagină sau de le grupat de la 1 pînă la 50 pe o pagină.
Question behaviour (Oformarea întrebărilor)
Shuffle within questions (Ordonarea aleatoare a variantelor). Această opţiune ordonează aleator variantele de răspuns propuse în cadrul itemului. Se aplică asupra itemilor de alegere multiplă sau de tip pereche.
Adaptive mode (Regim adaptiv). Regimul adaptiv permite studentului să schimbe varianta de răspuns la item dacă iniţial a selectat una greşită. Dacă la itemul respectiv sunt prevăzute penalităţi pentru fiecare încercare, atunci ele vor fi aplicate la fiecare modificare a răspunsului.
Review options (Opţiunile vizionării). Acest bloc conţine 3 coloniţe: "Immediately after the attempt" (Imediat după încercare), "Later, while the quiz is still open" (la sfîrşitul testului) şi "After the quiz is closed" (După închiderea testului) care conţin valori similare ce indică care mesaje vor fi afişate. Sunt posibil de selectat din următoarea listă:
Responses (Răspunsul dat de student)
Answers (Răspunsul corect la item)
Feedback (Feedback la item)
General feedback (Feedback general la test)
Scores (Rezultatul)
Overall feedback (Feedback în dependenţă de rezultatul studentului)
Display (Afişarea)
Show the user's picture (Afişarea imaginei utilizatorului). Este utilizată imaginea din profilul utilizatorului.
Decimal places in grades (Numărul de cifre după virgulă la nota finală).
Decimal places in question grades (Numărul de cifre după virgulă la apreciarea fiecărui item)
Extra restrictions on attempts (Restricţii adăugătoare la încercări).
Require password (Necesită parolă). Cu ajutorul acestei opţiuni se poate limita accesul studenţilor la test cu ajutorul parolei. Persoanele care nu cunosc parola nu vor putea accesa testul.
Require network address (Restricţii la adrese IP). Permite de a introduce diapazonul de adrese IP acceptabile pentru accesul testului. Aceasta permite de a limita testarea doar la o clasă special rezervată pentru testări în cadrul organizaţiei.
Enforced delay between 1st and 2nd attempts (Blocarea încercării a doua pe un interval de timp). Cu ajutorul acestei opţiuni se poate bloca accesul studentului la test după prima încercare pe un interval de timp.
Enforced delay between later attempts (Blocarea încercărilor pe un interval de timp). Această opţiune exercită acţiune asupra încercărilor de parcurgere a testului începînd cu a treia.
Overall feedback (Feedback în dependenţă de rezultatul studentului). Acest bloc conţine o listă de parametri care descriu textul feedback oferit studentului şi intervalul de note pentru care el este oferit. Intervalul de note este indicat în procente. Valorile 100% şi 0% sunt afişate respectiv la începutul şi sfîrşitul blocului şi nu pot fi modificate.
Feedback (Textul feedback). Acest parametru conţine textul afişat studentului care a obţinut un rezultat cuprins între Grade boundary (Pragul de notare) indicat pînă la Feedback şi după el.
Grade boundary (Pragul de notare). Conţine o valoare în procente ce permite de a diviza intervalul de notare în două subintervale. Valoarea Grade boundary trebuie să fie mai mică decît valoarea Grade boundary anterioară şi mai mare decît următoarea.
Common module settings (Parametrii elementului)
Group mode (Modul de lucru pe grupe). Cu ajutorul acestui parametru se specifică modul de lucru pe grupe.
Visible (Visibilitatea). Parametrul dat indică dacă pagina va fi vizibilă sau nu de studenţi.
ID number (Numărul de identificare). Setareanumărului de identificareoferă o modalitatede identificare aactivităţiiîn scopul aprecierii. În cazul în careactivitateanueste inclusăîncalculul mediei, atunci numărul de identificare poate fi lăsatnecompletat.
Restrict access (Restricţii de accesare)
Allow access from (Permite accesul de la) şi Allow access until (Permite accesul pînă la). Se poate de indica intervalul de timp în care studentul va avea acces la elementul respectiv.
Grade condition (Condiţiile de apreciere). Se specifică condiţiile de apreciere a studenţilor.
Before activity can be accessed (Înainte de activitate pot fi accesate). Se indică care elemente din cadrul cursului pot fi accesate pînă a accesa elementul respectiv.
Următoarea etapă la crearea testului o constă în adăugarea itemilor la test. Itemii la test pot fi adăugaţi cîte unul. În acest caz testul va conţine doar aceşti itemi.
Sistema permite adăugarea aleatoare a unui număr indicat de itemi dintr-o categorie indicată. Aceşti itemi vor fi selectaţi de fiecare dată din nou. Astfel crearea unui test de 10 itemi pe baza unei categorii ce conţine 15 itemi va genera 3003 de teste diferite.
Последнее изменение: luni, 27 februarie 2012, 11:21